Met die vraag begonnen vijf startende ondernemers het Accelerate! Programma, onderdeel van het deelproject ICT Campus Startup Valley. Het programma kwam tot een spannend einde, waarbij de ondernemers het vuur aan de schenen werd gelegd door een Dragons’ Den van vier specialisten uit de regio. 

Binnen het deelproject ICT Campus Startup Valley worden talentvolle ondernemers, startups en anderen met fantastische en innovatieve ideeën of businessplannen op het gebied van Food, Health en Tech geholpen om hun bedrijf naar een succes te brengen. Eén van de initiatieven in het deelproject is het Accelerate! Programma, waar de focus ligt op ‘hoe breng ik mijn idee tot een BV’. In vier sessies begeleiden business developers van Golden Egg Check de startende ondernemers naar een winnend businessmodel. De eerste vier ondernemers hebben al succesvol deelgenomen aan het Accelerate! Programma. De vijfde ondernemer kwam tijdens de masterclasses tot cruciale inzichten die hem deden besluiten een andere strategische route in te slaan. Hij heeft de Dragons’ Den dan ook niet meer meegedaan.

Klaas Mollema, initiator van het Accelerate! Programma en projectleider van ICT Campus Startup Valley, vindt het belangrijk dat de aanwezige ervaring binnen de regio Foodvalley gedeeld wordt met starters in de branche. “Zelf hebben wij met ons bedrijf Hillstar enorm veel kennis en ervaring opgedaan door samen te werken met externe adviseurs. Binnen het Accelerate! Programma wordt dat ook gestimuleerd; spiegel je idee, daar word je sterker van!”

De ideeën

Clip2GO | Jan Roelofsen
Hoe zorg je voor een professionele uitstraling bij jouw klantenkring? En dat zonder een groot marketingbudget te steken in videoproducties. Met Clip2GO zet je in korte tijd jouw statische productomschrijving om in een krachtige webvideo. Dit soort video’s helpen je klant een beter beeld te vormen van jouw producten en uiteindelijk helpt het bijvoorbeeld retouren te verminderen.

Eliza Health Media | Bart Blesgraaf
Met deze app leren kinderen welke invloed voeding op de gezondheid heeft. Door dit aan te bieden binnen een lespakket op scholen, komen ze op een hele natuurlijke en ongedwongen manier in aanraking met verantwoord eten. Dit plan moet het komende jaar worden gerealiseerd en ook scholen moeten enthousiast gemaakt worden om deze app te gaan gebruiken met hun scholieren.

Fuse | Gert-Jan Meijering en Bram van Eckeveld
Welke materialen binnen jouw woning of gebouw kun je hergebruiken? En hoe werkt dat hergebruiken dan? Fuse Solutions heeft een oplossing gebouwd waarmee je bestaande gebouwen kunt inventariseren op materialen en direct kunt aanbieden op een marktplaats voor circulaire bouwmaterialen. Daarnaast worden ook direct bijvoorbeeld CO2 reductiecijfers inzichtelijk.

History Game | Joop de Vries
Knikkebollen tijdens de geschiedenisles is voorbij met deze game. Tijdens de geschiedenislessen staat nu vaak de lesmethode centraal, maar wat als het nu meer gaat over het leven, de maatschappij en de toekomst? Door met een centrale hoofdpersoon door diverse tijdvakken heen te lopen, worden scholieren aan de hand genomen en kunnen de gamers zich vereenzelvigen met deze Meneer ‘Diachronos’.

Golden Egg Check
De beginnende ondernemers werden tijdens het Accelerate! Programma geholpen om hun idee klaar te stomen voor business. Business developers van Golden Egg Check hielpen ze hierbij. Golden Egg Check heeft zich toegespitst op het selecteren van kansrijke startups. Zij werken voor en met startups, investeerders en corporates en analyseren bedrijven zoals investeerders dat doen. Zij beoordelen startups op potentie en haalbaarheid en geven hiermee strategisch inzicht. Ook helpen ze startups om relevante investeerders te vinden. Daarmee groeit een startup niet alleen in financieel vermogen, maar ook in geestelijk vermogen. Gilles Meijer: “Door onze gestructureerde beoordelingsaanpak verzamelen wij waardevolle (benchmark)data rondom startups, hun voorspelbaarheid en succes. Met onze methode en software maken we pijnpunten en groeisignalen inzichtelijk. Zo vertrouw je op meer dan alleen je onderbuikgevoel.” .

Dragons’ Den
Op de laatste dag van het Accelerate! Programma was een zogeheten Dragons’ Den, bestaande uit vier specialisten uit de Foodvalley-regio. Panelleden waren Robert van Esseveld (Business Angel), Gijs Luesken (Investeerder OostNL), Gerben Dijksterhuis (Rabobank) en Frans Kennepohl (Startup coach). Zij stelden kritische vragen bij de pitches van de ondernemers en kwamen tijdens de afsluitende borrel tot goede inzichten die uiteindelijk resulteren in een beter product.

De eerste lichting deelnemers van het Accelerate! Programma kijkt dan ook met tevredenheid terug op de vier sessiedagen en Dragons’ Den-pitch. Bart Blesgraaf: “Het ICT Campus Accelerate! Programma heeft de oplossing die ik voor ogen heb versterkt”. Ook Gert Jan Meijering is verder geholpen: “De ICT Campus heeft ons geholpen om ons bedrijf scherper neer te zetten en samen met mijn compagnon hebben we alle facetten van het bedrijf nog eens tegen het licht gehouden.” Joop de Vries zegt daarnaast “Door dit Accelerate programma ben ik goed gaan nadenken over mijn doelgroep en de vertaling van het probleem naar de oplossing.” Dat het Accelerate! Programma op alle vlakken meedenkt zag ook Jan Roelofsen: “Wij verkopen een oplossing die inzetbaar is voor veel markten, maar mijn leerpunt is om doelgericht te gaan werken en focus aan te brengen. Verder was het waardevol voor mij om met investeerders na te denken over het businessmodel van Clip2GO.”