Fuse Solutions heeft in de afgelopen week de Infratech 2019 bezocht in de Rotterdam Ahoy. Het thema van de beurs was ‘FUTURE – PROOF’ en de vraag die werd gesteld was: Bent u al FUTURE-PROOF? Fuse Solutions als software specialist voor bedrijven in de openbare ruimte is ook in 2019 weer klaar voor de toekomst!

Het is toch weer heel wat meters lopen over de beursvloeren elk jaar. Gesprekken voeren bij tientallen stands om er achter te komen wat de nieuwste ontwikkelingen zijn op het gebied van de INFRA techniek in Nederland en wereldwijd. Het is mooi om te zien hoe dat zo veel verschillende bedrijven zichzelf presenteren op deze beurs. Bedrijven die gewoon een demo laten zien van een 3D betonprinter voor de bouw (denk eens terug aan hoe we daar 10 jaar geleden over dachten), en GeoCenter die laat zien hoe ze met een heliumballon landmeetkundige metingen uitvoeren vanuit de hoogte of Richtlijn Geodesie die met hele kleine GPS apparaten, continue, millimeter nauwkeurige gebouwstabiliteitsmetingen uitvoeren.

Ik heb genoten van al deze mooie innovaties die vol verve door de verschillende bedrijven werden gepresenteerd. Bijzonder vond ik het initiatief van KingFisher die met een geheel eigen ontworpen en gemaakt product, projecten in de openbare ruimte kunnen begeleiden als het aankomt op de regulering van de flora en fauna. Ook viel mij de oplossing van TreeBUILDERS op die met een slimme manier van bomen planten grote bomen in de stad kunnen laten groeien zonder de ongemakken van opkomende stoepen door extensieve wortelvorming van bomen. Een oplossing die door TreeBUILDERS echt wereldwijd wordt ingezet. Het gesprek met de ontzettend gedreven Werner Hendriks is uiterst leerzaam en enorm genieten.

Van alle gesprekken die ik heb gevoerd is er voor mij 1 grote lijn uit te halen. Die laat zich samenvatten in het woord ‘Circulair’. Het verantwoordt omgaan met materialen en grondstoffen die we gebruiken in de openbare ruimte is voor velen een belangrijk speerpunt naar de toekomst. Dit geldt ook voor Fuse Solutions waarbij we vanuit onze kennis en kunde over de markt ondersteund door software, slimme oplossingen bouwen om die circulariteitsgedachte naar een hoger plan te brengen.  De ondersteuning van de Circulaire economie is voor Fuse Solutions een belangrijk speerpunt. Ons projectinformatiesysteem is uitgerust met slimme tools voor alle soorten bedrijven in Civiel, Sloop of Groen die zoeken naar manieren van ondersteuning van de circulaire economie, iedereen vanuit zijn eigen oplossingen of diensten. Op de zeer druk bezochte stand van Rijkswaterstaat sprak ik met de Adviseur Circulaire Economie van Rijkswaterstaat. Samen spraken we over de mogelijkheden van circulariteit in Nederland en hoe wij als softwarebedrijf nog betere ondersteuning kunnen leveren aan onze klanten op het gebied van elke R die we maar kunnen bedenken. Re-montage, Re-cycle, Re-use, Re-pair, Re-furbish, Re-duce, Re-manufacture, Re-purpose, Re-cover, Re-design, Re-think… Alle opties liggen op tafel.

Bij elkaar genomen is INFRATECH – 2019 een geslaagd evenement waarbij ik veel heb kunnen leren van veel verschillende mensen wat de toekomst in petto heeft.

Ik heb er zin in, het jaar 2019 kan beginnen. Fuse Solutions is er klaar voor!